Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Jeofizik Mühendisliği Bölümü

Ders İçeriği

DERSLERİN İÇERİĞİ
Matematik I (2-2) 3
Sayılar, fonksiyonlar, trigonometrik ve ters trigonometrik fonksiyonlar, limit ve süreklilik, türev, türevin uygulamalari, integral kavrami, basit integraller ve alan hesabi, sayisal integraller, Diferansiyel tanimi ve uygulamasi, Belirli ve belirsiz integral tanimi-integral alma kurallari.

Mathematics I

Real Numbers and Real number groups; Functions and Graphics; Trigonometric Functions , Limit , Continuity and derivatives; Functions curves

Genel Fizik I (2-2) 3
Fizik ve birimleri, Statik ve denge, Degisen dogrusal hareket, Dinamigin prensipleri, Düzgün hareket-is güç enerji, Sürtünme, Egik düzlem, Kılcallık ve yüzey gerilimi, Boyle-Mariote, Hareketli akışkanlar, Atalet momenti, Açısal momentum, Dalga hareketi, Sıcakliı, Hal değiştirme, Isi, Vektörlerin bileskesi ve bilesenleri, denge, dogrusal hareket, newtonun ikinci kanunu ve çekim, düzlemsel hareket, is ve enerji, dönüs hareketi, esneklik, harmonik hareketler, dalga hareketi, titresen cisimler-ses, hidrostatik.

Physics I

Physics and measurement, Vectors, Motion in a plane, The laws of motion, Circular motion, Work and energy, Conservation of energy, Linear momentum and collisions, Rotation of a rigid object about a fixed axis, Rolling motion, Angular momentum and tork, Static equilibrium and elasticity, The law of gravity, Oscillatory motion.

Genel Jeoloji I (2-2) 3
Jeolojinin tanimi ve tarihçesi, günes sistemi ve evren, yeryuvarin genel özellikleri, yerkabugunu olusturan maddeler; mineraller ve kayaçlar, tabakalı kayaçların özelliği, yaşı ve yapısı, canlı varlıkların oluşumu ve evrimi, tabakalı kayaçların tektonik deformasyonları, magma, volkanizma ve plütonizma, metamorfizma, litosferdeki hareketler, depremler, epirojenik ve orojenik hareketler, levha tektoniği, kıtaların kayması ve okyanusların oluşumu.

General Geology I

Description and history of geology, solar system and universe, general characteristics of earth, material constituting crust of the earth, minerals and rocks, characteristics of sedimentary rocks, their ages and structures, tectonic deformation of sedimentary rocks, folding and classisfication of folds, joints, faults and classification of faults, magmatism, volcanism, plutonism, metamorphism, movements in the lithosphere, earthquakes, epirogenesis and orogenesis

Jeofiziğe Giriş (2-0) 2
Jeofizik tanımı, Evrenin ve yerkürenin incelenmesi ve ilkeleri, Yeryuvarının yapısı ve çekim alanı, yeryuvarının manyetik alanı ve manyetizma, sismoloji ve sismik araştırmalar, yer ısısı ve jeotermal kaynaklar, radyoaktivite ve kullanım alanları, uygulamalı jeofizik yöntemleri (sismik, elektrik, gravite, manyetik).

Introduction to Geophysics

Internal structure and dynamics of the earth are considered in light of constraints from the gravitational and magnetic fields, seismology.

Matematik II (2-2) 3
Koordinat sistemleri, Düzlem analitik geometri, Uzay analitik geometri, Çok degiskenli fonksiyonlar, Çok degiskenli fonksiyonlarda limit-süreklilik ve kısmi türev, Değişken dönüşümü, Vektörel analiz, Ekstremum problemi, Çok katlı integraller ve uygulaması: Alan-hacim hesapları, Eğrisel integraller:Green-Stokes-Gauss Teo.

Mathematics II

Curve drawings; Riemann integral; Definite integrals; Fundamental theorem of Analysis; Methods of integration; Applications of indefinite integral.

Genel Fizik II (2-2) 3
Elektriksel sarj, Elektrostatik çekim ve itme, Elektrik alanı-Elektrik potansiyel, Gazlarda iletkenlik, Manyetizma-Manyetik alan-Bir miknatısa etkiyen kutuplar-Yerin manyetik alanı, Akım ve direnç-Ohm kanunu-Joule kanunu, Faraday kanunları-Akümülatörler, Coulomb kanunu, mıknatıs alanı, akım taşıyan iletkenlere etkiyen manyetik özellikler, bir akımın manyetik alanı ve manyetik özellikleri, indüksiyon elektromotor kuvveti, dielektriklerin özellikleri, indüksiyon ve geçici akımlar, alternatif akımlar ve elektromanyetik dalgalar.

Physics II

Electric charge; electric fields; Gauss Law; electric potential; capacitance and dielectrics; current and resistance; electromotive force and circuits; magnetic field; Ampere’s Law; Faraday’s Law; inductance; electromagnetic oscillations; alternating current; Maxwell’s equations.

Uygulamalı Jeofiziğe Giriş (1-2) 2
Uygulamalı Jeofizik Yöntemler; Gravite, manyetik, sismik, elektrik yöntemlerin temel ilkeleri, uygulama biçimleri, örnek uygulamalar, arazi uygulamaları.

Introduction to Applied Geophysics

Introduction to Applied Geophysics lecture covers the fundamental principles and common methods of exploration geophysics, preparing students for field study of the shallow subsurface.


Genel Jeoloji II (2-2) 3
Yeryuvarının çehresi, iklim, morfojenetik bölgeler ve paleoklimatoloji, ayrışma ve toprak oluşumu, yerüstünde su dolaşımı: hidrolojik döngü, yeraltısuları jeolojisi, kütle hareketleri ve heyelanlar, dış etkenler ve süreçler, denizler ve okyanuslar, tortullasma ve diyajenez, jeomorfoloji – dış etken ve süreçlerle yeryüzünün şekillenmesi, maddenin yerkabuğu içinde ve yeryüzündeki dolaşımı.

General Geology II

Plate Tectonics, divergent, convergent plate boundaries and transform faults; External factors and processes; Weathering and Soil Forming; Water Cycle and Hydrogeology, groundwater geology; Mass Movements and Landslides; Sedimentation and Diagenesis


Bilgisayar Destekli Teknik Çizim (1-2) 2
Temel ilkeler, araçların tanıtılması, standart yazı, Çizgiler ve özellikleri, Geometrik çizimler, Izdüşümler: Nokta, doğru yüzeylerin izdüşümleri, Dogru ile düzlem kesişmesi ve açıları, Ölçekler ve ölçülendirmeler, hazır yazılımlar ve uygulama örnekleri.

Tecnical Drawing Supported By Computer

Introduction of basic drawing and use of equipment, manual and computer numerical data to produce and co-create the contour maps.To prepare to location map.

Matematik III (Diferansiyel Denklemler) (2-2) 3
Diferansiyel denklemlerin sınıflandırılması, başlangıç değer problemleri, sınır değer problemleri. Birinci mertebeden denklemler ve bunlara ait uygulamalar; yüksek mertebeden lineer denklemler, sabit katsayılı lineer denklemler.

Mathematics III

Separable of variables differential equation; Homogeneous differential equation ; Exact and non-exact differential equation; Linear differential equation ; Reduction of linear differantial equations; First order and high order differential ; Applications of differential equation ; Linear differential equation with constant coefficent; Differential equation with variable coefficent; Laplace Transforms; Initial value problems


Yapısal Jeoloji (2-2) 3
Yapısal jeolojinin tanımı, konusu önemi ve diğer birimlerle ilişkisi, jeolojik yapılar (düzlemsel ve çizgisel), tabaka serilerinin tektonik durumları, kayaçların deformasyonu, tektonik rejim türleri, bu rejimlerdeki yapısal ürünler ve Türkiye’den örnekler, diskordanslar, kıvrımlar, çatlaklar, faylar, arazide diskordansların, kıvrımların ve fayların tanınmasına ilişkin karşılaştırmalı değerlendirmeler, foliasyon, klivaj, şistozite, klivajlarin sınıflandırılması, çizgisel yapılar (lineasyonlar), budinaj veya sucuk yapısı.

Structural Geology

Introduction to Structural Geology: Original Horizontality and Uniformitarianism, Deformation; Description, Evidence of Crustal Deformation Review of Primary Fundamental Geologic Structures: Geologic Contacts, Sedimentary Structures, Igneous Structures Review of Secondary Fundamental Geologic Structures: Fractures and Joints, Faults and Shear Zones, Folds, Cleavage, Foliation and Lineation; General Concept - Descriptions – Terminology Structural Analysis: Descriptive or Geometric Analysis, Kinematic Analysis, Dynamic Analysis; General Concept - Descriptions – Terminology Projection Tools of Geological Structures: Geological Maps, Structure Contour and Structure Maps, Geological Cross-Sections, Stereonets, Rose Diagrams, Histograms; General Concept - Descriptions – Terminology Force, Stress, Strain and Related Terms, Measurement of Strain, Concept of Rheology and Strain Markers Joints and Fractures: Description, Classification of Joints and Fractures, Fracture Measurement and analysis - Practice Faults and Fault Systems: Terminology, Classification of Faults, Normal Faults, Thrust Faults, Strike-Slip Faults and their characteristic examples - Practice Recognitionof Faults: Data from outcrop - direct evidence, Stratigraphic evidence, Topographic expression, Borehole Data, Data from Geophysics – Practice Shear Zones: Types of Shear Zones, Shear Zone Foliation, Shear Sense Indicators, Rock Type associated with Shear Zones Folds: Occurence of Folds, Fold Terminology, Description of Fold Geometry, Outcrop Pattern of Folds - Practice

Bilgisayar Programlama I (2-2) 3
Bilgisayar programlamaya genel bakış, temel tanımlar ve kavramlar, programlama, programlama dili, derleyici, yapısal programlama, yapısal programlama diline giriş: blok yapısı, basit ve yapısal veri türleri, Fortran temel kuralları, Hazir fonksiyonlar, Matematik ifadeler, Do döngüleri, Alt programlar.

Computer Programming I

Basic computer programming and developing numerical algorithms. Basic principles of Fortran programming language. Subroutines, loops, Mathematical expressions, Toolboxes.

Mineraloji ve Petrografi (2-3) 4
Giriş, temel tanımlar: mineral, mineraloji, minerallerin adlandırılması; kristallografi: birim hücre, kafes türleri, kristallografik eksen sistemi, kristal sistemleri, simetri işlemleri (öteleme, döndürme, yansıtma, ters çevirme, vidalama, kayma yansıtma, döndürüp ters çevirme), simetri elemanları (simetri merkezi, simetri düzlemi, simetri ekseni), Minerallerin atomik yapısı ve iyonik-degiş-tokuşlar, minerallerin fiziksel özellikleri: dilinim, yarılma ve kırılma, sertlik, kırılganlık, yoğunluk ve özgül agırlık, renk ve çizgi rengi, parlaklık ve saydamlık, elektriklenme özellikleri, miknatıslanma özellikleri. Genel tanımlar, plutonik, damar ve volkanik kayaçlarin deskriptif ayrıntılı incelenmesi. Metamorfizma faktörleri, zon ve fasiyesler, metamorfik kayaçların yapısı ve dokuları, sınıflandırılmaları. Dinamik, kontakt ve bölgesel metamorfizma ve incelenmeleri, sedimanter kayaçlar petrografisi, sınıflandırılmaları.

Minereology and Petrography

The aim of this course is to provide students of Geophysical Engineering Department with understanding of basic concepts and principles in crystallography, crystal chemistry, physical aspects of minerals, and also to provide a reference for quick and unambiguous identification of the common minerals in the laboratory.
The aim of this course is also to give students of Geological Engineering Department fundamentals of petrography of igneous, metamorphic, and sedimentary rocks with emphasis on descriptive and systematic aspects. Laboratory work includes description and identification of igneous, metamorphic and sedimentary rocks in hand specimens.


Ölçme Bilgisi (1-2) 2
Izdüşüm yüzeyleri, koordinat sistemleri, izdüşüm kuralları, nirengi ve ölçüleri, hatalar ve teorileri, ölçülerin dengelenmesi, haritaların yapım tekniği, bilimsel yükseklikler, ülke ölçmeleri.

Surveying

Definition of measurement, plane and geodesic measurement. The kind of plane measurements. Field application of area measurements, units of measurement, apparatus of linear measurement and measurement of lengthiest. The apparatus of perpendicular projection . Measurements of area ( use of planimeter ), linear and geometric scale. The change of the scale of plans. Methods of using for measurement of heights. Introductions and using of nivelman apparatus. Lengthwise and breadthways profile drawing. Contour line drawing.

Sedimantoloji (2-3) 4
Sedimantolojinin tanımı, sedimanter süreçler (parçalanma ve tane üretimi, taşınma, depolanma, diyajenez), sedimanter kayaların ana özellikleri ve sınıflandırılması, tortul yapılar, çökel ortamları (ortam, havza ve fasiyes kavramları). Stratigrafinin tanımı, stratigrafi birimleri (litostratigrafi birimleri, litodem birimleri, biyostratigrafi birimleri, kronostratigrafi birimleri, jeokronoloji birimleri, manyetostratigrafi birimleri, diğer stratigrafi birimleri), stratigrafi birimleri arasındaki ilişki, fasiyes tanımı, stratigrafik korelasyon, uyumsuzluklar, stratigrafi kesitleri.

Sedimantology

This course contains properties of sedimentary environment, sedimentary facies, sedimentary textures, sedimentary structures, and clasification of sedimentary rocks and their economical importance. . Economical and scientific researches direct subjects of sedimentology. Thus, particules named as sediman, constitutes real subjects of aggregate sedimentology. However, main subjects of this course are grain.size, particle shape, roundness and facies analysis; commentary of analysis analysis using graphics; seperation methods of heavy minerals; Investigation of carbonates using painting techniques;sedimentary rocks and their contributes to geological investigations.


Yer Fizigi (2-0) 2
Yeryuvarı, Yeryuvarının içyapısı, yer içindeki elastik (sismik) dalga hızları ve elastik parametreler, yoğunluk, sıcaklık ve basıncın derinlikle değişimi ve yerçekim alanının derinlikle değişimi, kabuksal yapı, sismik litosfer ve astenosferin yapısı, alt manto, iç çekirdek ve dış çekirdeğin yapısı. Yerin çekim alanı, Yer manyetik alanı, Yeryüzü üzerinde ısı dağılımı.

Earth Physics

Physics of the Earth as a Planet attempts to provide an understanding of the Earth as a physical system. The course covers subjects as plate tectonics, seismic wave propagation, Earth structure, earthquake locations and mechanisms, isostasy, heat flow.


Matematik IV (Kismi Türevli Denklemler) (2-2) 3
Denklemlerin siniflandirilmasi, teskili. Yüzey üzerinde geometri. Birinci basamaktan lineer denklemler, yari lineer denklemler. Cauchy problemi. Lineer olmayan denklemler. Ikinci basamaktan denklemler, siniflandirilmalari. Laplace, dalga isi denklemleri.

Mathematics IV

Basic concepts, Obtained partial differantial equations, First order, semi-linear and general partial differential equations, Characteristic curves and Couchy problem, exact integral, Second and high order linear partial differantial equations with constant coefficent, Classification of second order partial differential equations, General solutions of some special types of second order partial differential equations


Stratigrafi Prensipleri (2-0) 2
Stratigrafinin tanımı ve tortul kayaçların genel özellikleri, Temel jeolojik kurallar: ilksel yatay konumluluk kuralı, istiflenme yasası, kesme-kesilme kurali, fauna ardışımı kuralı, tabakaların alt ve üst yüzeylerinin saptanmasında yararlanılan kriterler, stratigrafik dokanaklar ve sahada uyumsuzlukları tanıma: uyumlu dokanaklar, uyumsuz dokanaklar (diskonformite, açılı uyumsuzluk, nonkonformite, diastem) ve jeokronoloji, manyetostratigrafi.

Principles of Stratigraphy

Description of stratigraphy and general specification of sedimentry rocks. Main geological rules: uniformitarianism rule, horizontally deposition rule, sequences, kuralı, faunal sequence rule, main characteristics of layer surface, stratigraphic contacts and recognize of the disconformity at the field, conformity, unconformity (disconformty, angular unconformity, nonconformty, diastem), relations of facies-environment, Principles of stratigraphic classification: lithostratigraphy, litodem, biostratigraphy, chronostratigraphy, geocronology and magnetostratigrahy units, Explanation of measured stratigraphic section.

Bilgisayar Programlama II (2-2) 3
Jeofizikte çok kullanılan matematiksel bağıntılara ait programların hazırlanması, Sayısal analiz ile ilgili temel bağıntıların programlanması, jeofizik uygulamalara ilişkin varolan yazılımlar ve uygulamaları.

Computer Programming II

Intoruduction to programming, Basic computer languages, Commands, Basic Math commands, Matrix compuatation, Data Ploting, Symbol usage, Matlab files, Do and for loops, Subroutines and functions
Solving Eqauations, Mapping, Execises

Sayısal Çözümleme (2-2) 3
Sayısal hesaplamalarda hatalar, lineer olmayan denklemlerin yaklaşık çözüm yöntemleri (Grafik yönt, basit iterasyon yönt., Newton - Raphson yönt., Rekgula Falsi yönt., Yarılama yönt.), sonlu fark operatörleri , enterpolasyon (lineer, quadratik, ileri fark, lagrange), eğri uydurma ve en küçük kareler yöntemi (lineer ve lineer hale dönüştürülebilen modeller), sayısal türev (birinci mertebe adi türev yaklaşımı) sayısal integral (dikdörtgen, yamuklar, Simpson yöntemleri, Enterpolasyon ile integral hesabı), birinci mertebeden adi türevli diferansiyel denklemlerin yaklaşık çözüm yöntemleri (Euler, Heum, Taylor seri, picard yöntemleri), lineer denklem sistemleri (Gauss yoketme ile tam çözüm, Jacobi ve Gauss - Seidel yöntemleri ile yaklaşık çözüm bulma).

Numerical Analysis

This lecture gives that studies algorithms for approximating solutions to problems in the infinitesimal calculus.

Nonlinear equations, curve fitting, least square method, finite difference oprators, numerical integral, system of linear algebraic equations.


Potansiyel Teori (2-0) 2
Skaler ve vektörel alanlar, Integral teoremleri, Gravite çekimi ve potansiyel, Newton potansiyel fonksiyonu ve logaritmik potansiyel, Gauss ve Green teoremleri, Elektrik ve magnetik alanlar.

Potential Theory

The Principles and the Basic Concept of Potential Theory which is the fundemental of Gravity and Magnetic Methods


Veri İşlem I (2-2) 3
Verilerin sınıflandırılması: sürekli, ayrık, tanımsal, rastgele veriler. İstatistik ölçümler: ortalama değer tanımları. Değişinti ve standart sapma. İlişki katsayısı. Histogramlar ve frekans dagılımları. Olasılık kuramı ve olasılık dağılımları: Binom dağılımı. Normal dağılım. Yaklaştırma yöntemleri: En-küçük-kareler kuramı. Polinom, üstel fonksiyon, logaritmik fonksiyon çakıştırma. Yuvarlatma: kayan ortalama, işleçlerin ardışık kullanımı. İlişki fonksiyonları: özilişki, çapraz ilişki. Evrişim. Örnekleme kuramı. Doğrusal olmayan denklemler, Enterpolasyon ve yaklaştırma, Sayısal türev ve integral, yöntemleri.

Data Processing I

Time series analysis of Geophysical Data, Data classifications, Deterministic and random data, Basic Statistical Methods, Mean, Variance, Standar Deviation, Correlations (Cross and auto-correaltions), Histograms and distributions, Probability functions, Curve Fitting (Least Suquare Methods), Polinomials, Smoothing processing
Running average, Probability Theory, Convolution, Sampling Theorem- Numerical Integrals, Correlation, Convolution, Non-linear equations


Veri Islem II (2-2) 3
Fourier serileri. Fourier serilerinin özellikleri. İleri ve ters Fourier dönüsümleri. Genlik ve faz spektrumları. Fourier dönüşümünün özellikleri. Güç spektrumu. İlişki kuramı. Evrişim kuramı. Parseval kuramı. Süzgeçleme kuramı. Alçak, yüksek ve band geçişli süzgeçler. Dalgacık kuramı. Doğrusallık ve duraylılık. Ters evrişim kuramı. Wiener ters süzgeci. Önkestirme ters süzgeci. Binom açılımı ile ters süzgeçleme. Laplace, Hilbert ve Hartley dönüşümleri.

Data Processing II

Data descriptions and classifications, Special function in spectral analysis, Fourier series, Fourier Transformation and Its properties, Convolution and Correlation Integrals and their properties, Sampling Theorem, Numerical Convolution, Computer programs on data processing, Noise reduction, 2-D data analysis, Fast Fourier Transform and computer programs, Other Transformation methods


Gravite ve Manyetik Yöntemler (2-2) 3
Gravite ve manyetik yöntemin temel ilkeleri, Gravite aletleri, Gravite arazi ölçümleri, Düzeltmeler, Yogunluk tayini, Gravite anomali haritalari, Arz manyetik alani, Manyetik aletler, Manyetik ölçümler, Manyetik anomali haritalari, Gravite ve manyetik yöntemlerde veri-islem uygulamaları, Degişik rejyonal-rezidüel ayrımı uygulamaları, Modelleme ve düz çözüm uygulamaları, Ters çözüm, Çeşitli dönüşüm yöntemleri ve elde edilen bulguların yorumlanarak, değerlendirilmesi.

Gravity and Magnetic Methods

Introduction to potential field methods and physical principles. Teaching the data processing and correction methods with applications.

Sismoloji (2-2) 3
Depremin tanımı, Deprem şiddeti ve büyüklüğü, Episantr tayin yöntemleri, Elastik kırılma teorisi-Kırılma prosesleri, Dilatasyon-Sismik moment, Elastik deformasyonlar ve gerilimler-Elastik modüller, Elastik dalgalar-Dispersiyon, Sismometri, Arz içi modelleri- Hiz dagılımı.

Seismology

Introduction, Historical Devolopment, Definition of earthquake and earthquake distribution on the global earth (Magnitude, Insensity), Earthquake Caulsality, Plate Tectonics, Seismicity, Surface effects of E/Q's, Elasticity, Body and Surface Waves, Group and Phase velocities, Free Ossilations, Ray theory at spherical earth, Earthquake Hazard, Fault Plane Solution and Source parametes, Before and After shocks, Earthquake Prediction Seismometry


Hidrojeoloji (2-2) 3
Hidrolojik çevrim, yeraltı sularının oluşması, yeraltı suyu yönünden kayaçların özellikleri, akifer çeşitleri, kaynaklar, yeraltı suyu hareketi darcy yasası, yeraltı suları ve kuyu hidroliği, kuyulara doğru dengeli dengesiz akımlar, kuyularda pompaj deneyleri, yeraltı sularının kalitesi, kıyı akiferlerinde tatlısu-tuzlusu girişimi, hidrolik elemanlar, yağış, buharlaşma, terleme, sızma ve akış, hidrolik bilanço, yeraltı sularının işletilmesi.

Hydrogeology

Introduction to What Hydrogeology is, Hydrologic Cycle, Occurring of Groundwater, Aquifer Properties, Types of Aquifers, Springs, Groundwater Motion, Darcy Law, Well Hydraulics, Non Steady Sate Flow to Wells, Pumping Tests, Groundwater Quality, Saltwater Intrusion, Hydrologic Parameters-Precipitation, Transpiration, Evaporation, Infiltration, Hydrologic Budget, Management of Groundwater Resources Introduction to Hydrogeology Hydrogeological Properties of Rocks Aquifers Methods of Measuring Volume of Flow Saltwater Intrusion Well Hydraulics Classification of Springs Midterm Groundwater Budget Boundary Conditions near wells and Depression Cones Captage Hot and Mineralized Waters Groundwater Chemistry Borehole Geophysics

Jeofizikte Ters Çözüm (2-2) 3
Basit model çözümleri, Talwani modellemesi, Ghosh modellemesi, Sismik modelleme, Gravite manyetik ve SP’de ters çözüm, Sismik tomografi, Elektrik ters çözüm.

Inversion in Geophysics

Definition of forward and inverse problems. Various applications in geophysics


Maden Yatakları (2-2) 3
Hidrotermal, magmatik ve sedimanter metalik maden yataklarina giris, Maden yataklarindaki jeokimyasal, petrolojik, yapisal ve sedimantolojik kontrollerin tanitilmasi, klasik maden yatak tiplerinin tanimlari, plaka tektonigi ile olan iliskileri ve olusum mekanizmalarinin (jenetik model) tartisilmasi ve bu bilgilerin maden aranmasina uygulanmasi, laboratuvarda el örneklerinde ana kayaçlarin, cevher mineralojisinin, cevher yapilarinin ve alterasyonun çalisilmasi.

Ore Deposits

Introduction to magmatic, hydrothermal and sedimentary metallic ore deposits, geochemical, petrological, structural, and sedimentological controls on ore deposits, description of classic ore deposit types, relation to plate tectonic setting, discussions on occurrence mechanisms (genetic modes), and application of these concepts to mineral exploration.


Sismik Yöntemler (2-2) 3
Prospeksiyon sismolojisine giris, Sismik aramalarin önemi, Sismik dalgalarin yayinimi: -Isin parametreleri-Dalga cepheleri, Elastisite teorisi, Elastik parametreler, Sismik dalgalarin yayinim parametreleri: Snell-Descartes yasasi, Fermat ilkesi, Sismik dalgalarin yayinim geometrisi:-Kirilma dalgalarinin geometrisi, Yansima dalgalari Sismik dalgalar: -Hacim dalgalari P ve S, Yüzey dalgalari, Hacim dalgalarinin kirilma ve yansimasi, Sismik dalgalar ve elastik modüller, Sismik dalgalarin kaydi: Sismogramlar, Kirilma yasasi, Tek ve çok tabakali ortamlarda yansima, Hiz fonksiyonlari, Çok katli yansimalar, Difraksiyon dalgasi, Sismik gürültü kontrolü.

Seismic Methods

Principles, Elastic Waves and Deformation, Wave Equations, Seismic sources, Snell, Huygens and Fermat Principles, Seismic wave attenuation, Geophones, Seismic trace, Refraction and Reflections of Seismic Waves
Polarization, Refraction problem of layered media, Seismic Reflection, Weathered Zone, Seismic resolution and data processing, Statics and Dynamic Correction, Noise, Seimic Velocity types and Data processing steps, Seismic section interpretation, Field Studies


Elektrik Yöntemler (2-2) 3
Özdirenç yöntemine ait temel tanimlar, Özdirenç yönteminde dizilimleri, Açma ve kayma teknikleri, Elektrik potansiyel-Çekirdek islevi ve çözümleri, Yatay katmanli ortam çözümleri, Görüntü kurami, Esdegerlik sorunu, Yatay katmanlarin indirgenmesi-Basit degerlendirme yöntemleri, Dogrusal dizge kuraminin özdirenç yöntemine uygulanmasi, IP yöntemi-SP yöntemi, Duyulur frekanslarda elektrik manyetik alan ölçümleri, Sekil basit cisimlerin modellenmesi, Verilerin frekans ortaminda islenmesi, Basit degerlendirme yöntemleri.

Electrical Methods

Introduction of and usage of Electrical methods; self potential, induction polarization, direct current resistivity method in geophysical explorations


Mühendislik Jeolojisi (2-2) 3
Mühendislik jeolojisinin tarihsel gelisimi, mühendislik amaçlari için kayalarin siniflandirilmasi, kitle hareketleri, kaya sev stabilitesi, baraj jeolojisi, tünel jeolojisi, temel jeolojisi, tas ocagi arastirmalari, mühendislik jeolojisinde yeni teknik ve metotlar, mühendislik jeolojisi haritalari.

Engineering Geology

Definition of Engineering Geology, Rock Mass Classification, Mass Movements, Rock slope Stability, Geology for Dam Design, Geology for Tunnel Design, Geology for Foundation Design, Stone Quarry Investigations, New Techniques and Methods in Engineering Geology, Engineering Geology Maps


Mesleki Ingilizce (2-0) 2
Yerbilimlerindeki teknik terimlerin tanitilmasi ve uluslararasi hakemli bilimsel dergilerde yayinlanmis olan makaleler üzerinde teknik ingilizcenin gramer ve cümle yapilarinin çalışılması. Yerbilimlerinde bilimsel makale yazilirken dikkat edilmesi gereken hususlarin örneklerle tartisilmasi.

Technical English Language

Reading scientific papers in English, Analysing scientific papers in English, Information mining in scientific literature, Earthscientific terms in English


Kaya ve Zemin Mekanigi (2-2) 3
Zemin mekaniginin tarihsel gelisimi, zeminler ve zeminlerin olusumu, zeminlerin indeks özellikleri, zeminlerin tanimlanmasi ve siniflandirilmasi, zemin suyu, efektif gerilme ve bosluk suyu basinci, zeminlerin permeabilitesi, kompaksiyon, konsolidasyon, zeminlerin makaslama dayanimi, sev stabilitesi, temel tipleri, temellerin tasima gücü, zemin özelliklerinin iyilestirilmesi, zeminlerin jeomekanik özellikleri için laboratuvarda ve arazide uygulanan testler

Rock and Soil Mechanics

Definition of Rock Mechanics, Physical Properties of Rocks, Analysis of Stress, Types pf Deformation, Stress-Deformation (Mathematical Expression), Elasticity Constants, Rock Failure Types, Factors affecting Rock Behaviour, Stress Distributions in Rock Masses, In-Situ and Laboratory Tests;
Definition of Soil Mechanics, Soils and Soil Formation, Index Properties of Soils, Soil Description and Classification, Soil Water, Effective Stress and Pore Water Pressure, Permeability of Soils, Consolidation.


Jeofizik Saha Ölçmeleri (2-6) 5
Jeolojik haritalarin tanimi, jeolog pusulasinin tanitilmasi ve kullanimi, yatay birimler, düsey birimler ve eğik birimler ve bunlarin jeolojik haritalarda taninmasi, v-kurali, yapi kontur haritalari, esyükseklik egrilerinin özellikleri, jeolojik kesitler, kivrimlarin, faylarin ve uyumsuzluklarin jeolojik haritalarda taninmasi, Jeolojik problemin çözümü için Gravite, manyetik, sismik ve elektrik yöntemlerin uygulanmasi, haritalarin çizilmesi ve kesit alinmasi, kesit egrilerinin modellemesi, rapor yazimi.

Geophysical Field Investigations

Definitions on Geological maps, usage of compass, horizontal, vertical and oblique units and geological information about these units. Geological cross sections, recognition of faults and discordances on the geological maps. Apllications of gravity, magnetic, seismic and electrical methods. Contour maps and modelling. Writing tecnical reports.

Sondaj Teknikleri (2-0) 2
Sondajin tanımı ve temel ilkeleri, sondajların çeşitli kriterlere göre sınıflandırılmaları ve sondaj makinelerinin tanıtılması, sondaj sıvıları ve kullanılması gereken koşullar, petrol, maden, su, temel ve enjeksiyon sondajlarinin tanıtılması, sondajin verimliliği ve karsilasilan güçlüklerin neler oldugunun tartisilmasi.

Drilling Techniques

Definition of drilling and its basic principles. Classification of drillings and information about drilling equipments, drilling liquids and information about pertoleum, mining, grounwater, basic and enjection drillings. Drilling productivity and some problems durin drilling.


Jeofizikte Yorumlama I (2-0) 2
Gravite ve manyetik yöntemlerin veri toplanması, işletilmesi ve jeoloji ile ilişkilendirilmesi, modellenmesi.

Interpratatin in Geophysics I

Interpretation techniques and use of gravity and magnetic methods in exploration geophysics.


Yeraltısuyu ve Çevre Araştırmaları (2-2) 3
Hidrolik döngü, yüzey ve yeraltisulari: kaynak sulari, maden suları, sıcak sular, yeralti sulari. Yeralti suyu tutan ortamlar: çatlakli, gözenekli, çatlaklı ve gözenekli ortamlar, erime bosluklu ortamlar. Yeraltisuyu aramalarina iliskin jeolojik ve hidrolojik verilerin irdelenmesi. Jeofizik yöntemlerin yeraltisuyu aramak amaciyla uygulanmasi, sonuçlarin degerlendirilmesi. Yeraltisuyunun üretilmesi; ortam kosullarina göre üretim yönteminin belirlenmesi. Üretim kuyularinin donanimi. Su aranmasi ve isletilmesinde yasal ilişkiler.


Groundwater and Environmental Research

Hydraulic cycle, surface and groundwaters, spring waters, thermal waters. Groundwater acquifiers, fissured and porous mediums. Hydrologic and geologic data interpretation. Geophysical methods using for groundwater exploration. Production of grounwater. Equipments of production wells.

Proje (0-2) 1
Öğrencilerin bir jeofizik projeye hazırlık yapması, kaynak araştırmaları, rapor formatının tanıtımı, verilerin sunulabilir hale getirilmesi, grafiklemeler, karşılaştırma ilkelerinin tanıtımı gibi konularda geniş kapsamalı bilgilerndirmeler verilmekte ve bir proje konusu seçilerek somut olarak çalışılmaktadır.

Project

It is intended that Student should determine the working area, search the literature, evaluate literature
critise the literature, be able to identify relevant issues, and recommend solutions, learn scientific methods, organize his or her time, develop writing skillsand learn scientific debate


Jeofizikte Elektromanyetik Yöntemler (2-0) 2
Elektromanyetik dalga ve yayınımı. doğal ve yapay kaynaklı EM yöntemler. Geçici elektromanyetik yöntem ve kullanımı. Düzlem dalga kabulu ve manyetotelürik yöntem. Çeşitli empedans ve görünür özdirenç tanımları. Yer radarı yöntemi, Çok düşük frekanslı yöntem (VLF), Nükleer manyetik rezonans yöntemi (NMR).

Electromagnetic Methods in Geophysics

Electromagnetic wave and pattern, controlled and natural electromagnetic methods. Transient EM method and its usage. Plane wave and magnetotelluric method. Some empedance and apparent resistivity definitions. Groun penetrating radar, very low frequency EM and nuclear magnetic resonance method.

Mühendislik Sismolojisi (2-2) 3
Sismolojinin temel kavramları, Levha tektoniği ve faylar, Türkiye tektoniği ve depremsellik, Deprem parametreleri, Büyüklük, Fay boyu, Şiddet, Aletsel sismoloji, İvme kavramı, Yapı hasarları, Zemin etkileri ve spektrumlar, Aktif sismik kaynaklar (Patlatmalar), Mikrobölgeleme, Mikrotremorlar ve analizleri, Sismik tehlike analizi ve senaryolar, Afet yönetimi.

Engineering Seismology

Basic concepts of Seismlogy, Plate Tectonics anf Faults, Tectonics and Seismicity of Turkey, Earthquake parameters, Magnitude, Fault dimension, Intensity, Instrumental Seismology, Acceleration, Structural Demages
Ground efffects and spectrums, Explosions, Microzonation, Microtremors and Analysis, Seismic hazard and Earthquake Scenario, Disaster Management


Meslek Hukuku (2-0) 2
Maden hukukuna giris, maden kanunlari ve tanıtılması, maden kanunlarının uygulanması, taş ocakları nizamnamesi, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve yargı tayin maden ve taş ocakları ile ilgili kararlar.

Business Law
The aim of this course is to teach laws and regulartions with which geophysics engineers will face in their professional working environments and to evaluate problems and judical verdicts in this field

Jeofizikte Yorumlama II (2-2) 3
Elektrik ve sismik yöntemlerin veri toplaması, işletilmesi ve jeoloji ile ilişkilendirilmesi, modellenmesi.

Interpratatin in Geophysics II

Interpretation techniques and use of electrical methods and seismic refraction-reflection methods in exploration geophysics.

Kuyu Logu (1-2) 2
Kuyu loglarının amacı ve gerekçesi, Etüd için gerekli donanımlar ve zorluklar, Özdirenç, PS, IP, sonik, radyoaktif, manyetik ve kuyunun konumunu saptayan yöntemlerin açıklanması, Kayıtların yorumlanması.

Well Logging

Usage of Geophysical methods in subsurface investigation. Aims to imagine, to perceive, to interpret in three dimension and to solve problems related to geological structures and well specifications.

Bilimsel Sunum Teknikleri (0-2) 1
Literatür takip etme ve tarama yöntemleri, jeoloji ile ilgili bilimsel dokümanlarin derlenmesi; bir çalismanin bilimsel kurallara uygun bir sekilde hazirlanmasi; referans, kaynak ve deginme belirtme yöntemleri; arastirma konusu ile ilgili eski çalismalarin derlenmesi ve deginmesi; bitirilmis bir çalismanin seminer halinde sunulmasi.

Scientific Presentation Techniques

What is science? Scientific research criterions, Basic concepts at scientific researchs, Scientific writing style (scientific papers(journal), review, research note, conference note, extended abstract), Definition of Scientific Research and steps. How to write a scientific papers; Guidelines for scientific writing, Preparition phases for a scientific papers. Literature works/ literarture scanning /organizing documents, How to prepare a title of scientific paper; Order of writers and adresses ; How to write a abstract, How to write introduction, methods and material, results and discussion ; Datas, Tables and Figures, Publishing process of scientific paper
How to write and refer to references , scientific misconduct, Scientific presentatitions (Oral and Poster), Effective Presentation Techniques- skills/ body language / using visual material, Effective Presentation Phases 1.Preparition and Planning 2.Presentation 3.Summary (Results and Coomments), Basic points for effective power point presentations and preparition poster.

Bitirme Ödevi (0-2) 1
Jeofizik mühendisligine ilişkin her konuda literatür araştırılması, veri toplanması, işlenmesini ve yorumlanmasını kapsayan, ya da literatürden belli bir konudan bilgi toplayıp birleştirilmesini kapsayan ve bir rapor olarak sunulmasını sağlayan çalışmalardır.

Graduation Project

It is intended that Student should determine the working area, search the literature, evaluate literature, critise the literature, be able to identify relevant issues, and recommend solutions, learn scientific methods, organize his or her time, develop writing skills and learn scientific debate.

Yeraltı Radarı (3-0) 3
Radar yöntemleri, Radar elektromanyetik dalgalarin ortam sartlari, Yayınım ilkeleri, Teknolojik ve jeofizik yöntem olarak dünyadaki uygulamaları.

Ground Penetrating Radar

GPR method, radar electromagnetic waves and conditions, distribution principles, example applications as a technological and geophysical method.

Jeolojik Haritalar (2-0) 2
Harita ve çeşitleri, topoğrafık haritalar, topoğrafik haritalarda yön, ölçek ve koordinatlar, topoğrafik haritaların okunması, topoğrafik blok diagramlar, topoğrafik haritalarda blok diagramların hazırlanması, blok diagramların üst yüzeylerinin gölgelendirilmesi. Jeolojik haritalar, kapsamlarına göre jeolojik harita türleri, jeolojik haritaların temel özellikleri, jeolojik harita işaretleri, kayaç yapıları, geometrik niteliklerine göre kayaç yapıları, oluşumlarına ve büyüklüklerine göre kayaç yapıları, kayaçlardaki yapı öğelerinin durusları, yapı öğelerinin duruşlarının ölçülmesi, tabakalı yapılarla ilgili bazı geometrik bilgiler, kıvrımlı yapılara ilişkin temel geometrik bilgiler, kivrimlarin gruplandirilmasi, kivrimlarin geometrik ve morfolojik sınıflandırılması, haritada kıvrım ekseni, kırıklı yapılar hakkında geometrik bilgiler, çatlaklar, yarıklar, faylar. Jeolojide geometrik yöntemler ve çözümleri, stereografik izdüşüm, wulff ağı bunun üzerinde temel alıştırma problemleri, jeolojik haritaların okunması ve yorumlanması, arazide jeolojik harita alımı.

Geological Mapping
Kinds of Maps, Topographic Maps, Directions in Topographic Maps, Scale and Coordinates, Using Topographic Maps, Topographic Block Diagrams, Construction of Topographic Block Diagrams, Lighting of Surfaces of Topographic Maps, Geological Maps, Kinds of Geological Maps, Basic Properties of Geological Maps, Geological Map Symbols, Rock Structures, Orientation of Rock Structures, Measuring of Orientation of Rock Structures, Basic Geometrical Properties of Bedded Structures, Basic Properties of Folded Structures and Their Geometrical and Morphological Classifications, Hinge Line in Maps, Geometrical Properties of Fractured Structures, Joints, Extension Fractures, Faults, Geometrical Methos in Geology

Çevre Jeolojisi (2-0) 2
Çevre jeokimyasi, su-kayaç ilişkisi, uzaktan algılama ve çevre, şehir ve kent planlamasında yer seçimi, doğal afetlerin yarattığı çevre problemleri, doğal enerji ve çevre, madencilik ve çevre, jeolojik miraslar ve çevre, çevre etki değerlendirilmesi (ÇED).

Environmental Geology

Environmental geochemistry, water-rock interactions, remote sensing and environment, place selection in city and town planning, environmental problems result from natural hazards, natural energy and environment, mining and environment, geological heritage and environment, Environmental effect evaluation.

Petrol Jeolojisi (2-0) 2

Petrolün oluşum evreleri, petrolün bulunduğu yapılar. Petrolün türevleri, tektonizma ve petrol, dünyada ve Türkiye’de petrol, sondaj ve petrol.

Petroleum geology

Evolution of petroleum, geological location of petroleum. Derivatives of petroleum, tectonism and petroleum, petroleum in Turkey and world, Sounding and Petroleum.

Jeomanyetizma (2-0) 2
Manyetik alan bileşenleri, Manyetik dipol ve özellikleri, Arzın manyetik alanı ve özellikleri, Paleomanyetizma ve türleri.

Geomagnetism

Magnetic field components, magnetic dipole and its properties, earth magnetic field and its properties. Paleomagnetism and types of paleomagnetism.

Deprem Mühendisliği (2-0) 2
Deprem dalgasının yer içinde yayılması, Deprem büyüklüğü, Bölgelendirme,Yapı-zemin ortak davranışının deprem yıkımına etkisi, Deprem yönetmelikleri.

Earthquake Engineering

Earthquake wave pattern, magnitude, microzoning, site effect and earthquake regulation.

Maden Jeofiziği (2-0) 2

Çeşitli maden yataklarının fiziksel özellikleri, Maden yataklarına ait arama teknikleri, Elde edilen verilerin değerlendirilerek yorumlanması.

Mining Geophysics

Physical properties of some ore deposits, Prospecting techniques about ore deposits and data interpretation

Arkeojeofizik (2-0) 2
Arkeojeofizik aramalarda kullanılan yöntemler ve sınır değerleri, Çeşitli arkeolojik aramalara göre yöntemlerin seçimi, Arkeolojik alanların jeofizik açısından sınıflandırılması, Çeşitli arkeolojik modeller.

Archaeogeophysics

Archaeogeophysical methods and boundary conditions, decideing the method according to archaeology, geophysical classification of archaeological fields and some archaeological models.

Petrol Jeofiziği (2-0) 2
Petrol rezervuarları, arama yöntemleri, temel ilkeler, uygulama teknikleri, varolan verilerin incelenmesi, yorumlanması.

Petroleum Geophysics

Petroleum reservoirs, prospection methods, basic principles, application techniques data processing and interpratation.

Türkiye Jeolojisi (2-0) 2
Plaka tektonigi kavrami, Jeofizik zaman cetveli, Türkiye’nin Jeolojik yapisi ve yeryüzündeki konumu, Masif kavrami ve Türkiye’nin metamorfik masifleri, Türkiye Paleozoyigine genel bir bakis, Türkiye’de mesozoyik olusuklar, Ofiyolit kavrami ve Türkiye’de ofiyolitlerin dagilimi, Türkiye Jeolojisinde magnetizma, Türkiye Jeolojisinde orojenik olaylar ve tektonik birlikler, Türkiyedeki büyük fay sistemleri ve bunlara bagli gelisen depremsellik, Türkiye’nin paleotektonik ve neotektonik evrimi.

Geology of Turkey

Definition of plate tectonic, Geophysical time scale, geological structure of Turkey, definition of solid term and methamorpic massives in Turkey, General view of Paleozoic age of Turkey, mesozoic formations in Turkey, Ophiolite term and distributions of ophiolites in Turkey, magnetism in geology of Turkey, tectonic unions and orogenic events in geology of Turkey, huge fault systems in Turkey and seismicity and paleotectonic and neotectonic evolution of Turkey.

Aktif Kaynak Sismolojisi (2-0) 2
Giriş ve tanımlar, Elastik dalgalar, Dalga yayınımı, Levha Tektoniği, Kıtasal ve Okyanusal Kabuk, Kabuk Yapısı Araştırmaları, Sismik Kaynaklar, Endüstriyel Sismik Kaynaklar, Modelleme, Alıcı ve alıcı düzenekleri, Türkiye’nin kabuk yapısı, Sismik Profiller, uygulama örnekleri

Active Source Seismology

Introduction and definition of seismological terms, eleastic waves, wave distribution, plate tectonics, continental and oceanic crust, crust structure, seismic sources, industrial seismic sources, modelling, receiver and receiver setup, crustal structure of Turkey, seismic profiles and applications.

Jeotermal Aramalar (2-0) 2
Jeotermal enerjinin kaynağı ve jeotermal sistemlerin tiplerinin tanımı. Jeotermal enerji arama yöntemleri. Jeotermal sondaj teknikleri. Jeotermal kuyularda üretim ölçmeleri. Jeotermal rezervuar mühendisliği. Jeotermal enerjinin çevre etkileri. Jeotermal sularda çökelme. Jeotermal enerjinin doğrudan ve dolaylı kullanımı. Elektrik enerjisinin üretildiği dolaylı kullanımda uygulanan çevrimler. Doğrudan kullanımda uygulanan çevrimler. Jeotermal enerjinin pazarlanması ve ekonomisi.

Geothermal Exploration

Source of geothermal energy, definition of types of geothermal energy systems. Geothermal exploration methods. Geothermal drilling techniques. Production measurement at geothermal wells. Engineering of geothermal reservoir. Environmental effects of geothermal resources. Direct or indirect usage of geothermal energy. Economy of geothermal energy.

Jeodinamik (2-0) 2
Jeodinamigin yerbilimlerindeki yeri, Yerkürenin tabakali yapisi : Kabuk, Manto ve Çekirdegin yapisal ve jeodinamik özellikleri, Levha hareketleri ve litosferin deformasyonu, Litosferin elastik ve isil özellikleri.

Geodynamics

Role of geodynamics in earth sciences, structural and geodynamical properties of crust, mantle and core. Plate movements and deformation of lithosphere. Elastic and geothermal properties of lithosphere.

Paleomanyetizma (2-0) 2
Manyetizma ile ilgili temel kavramlar, yerin manyetik alanı, manyetik ölçü aletleri, manyetik ölçü alanı, arkeo ve paleomagnetik çalışmalarda kullanılan aletler, yer manyetik alanının esas veya ortalama alan bileşeni, esas alanın manyetik ifadesi, mineral ve kayaçların manyetik özellikleri, arkeo ve paleomanyetizma, yer manyetik alanın dış kaynaklı değişimlerinin indüklediği alan, piezomanyetik alan bileşeni.

Paleomagnetism

Basic terms related to magnetism, earth magnetic field, magnetic, archeomahnetic and paleomagnetic instruments, components of earth magnetic field, magnetic properties of rocks and piezomagnetic component.

Uzaktan Algılama ve CBS (GIS) (2-0) 2
Analiz fonksiyonu, Analiz için coğrafik verilerin organizasyonu, Veri katmanları, Kapsanan alanların parçalara ayrılması, ABS’ nin sınıflandırılması, Veri analizi ve bakımı, Format dönüşümleri, Kenarlaştırma, İşlem fonksiyonları, Çizgi koordinat inceltimi, Uygulamalar.

Remote Sensing and GIS

Definition of air photographs and remote sensing, criteria using photo geological interpretation, drainage analysis, anal classification of drainage, lithological analysis, structural analysis, describing folded structures and, unconformities on air picture, faulted structure, photo geological report writing, geometrical mistakes of photographs, basic principals of remove sensing, preparing of geological maps and sections using photographs.

Levha Tektoniği (2-0) 2
Genel bilgiler, diverjan levha sınırları ve bu sınırlarda, meydana gelen jeolojik olaylar, konverjan levha sınırları ve bu sınırlarda meydana gelen jeolojik olaylar, transform faylı sınırlar, jeosenklinaller, orojenez ve opirojenez, riftler, levha tektoniği ve maden yatakları.

Plate Tectonic
Characteristic of earth crust and plate tectonics, major tectonic features of earth crust, divergent boundaries and rifting, transform fault zone, strike slip fault and related fracture zone, convergent boundaries, geology and tectonics of selected triple junctions, collisions, applicated scientific methods of plate tectonics, anatomy of orogenic belts, neotectonic, lithosphere, asthenosphere, crust, mantle, geological properties of plate boundaries, generally properties of orogenic belts, orogenes and movement mechanism.

Jeoistatistik (2-0) 2
Giriş, betimsel istatistik, olasılık, olasılık dağılımları, örnekleme, istatiksel testler ve analizler, regrasyon ve korelasyon, istatistik uygulamaları.

Geostatistics
Introduction, descriptive statistics, probability and probability distribution, sampling, statistical tests and analyses, regression and correlation and their statistical applications.

Veri İşleme ve Spektral Analiz Teknikleri(2-0) 2
Veri tanım ve sınıflandırılması. Spektral Analizde kullanılan özel fonksiyonlar. Fourier dizileri. Fourier dönüşümü ve özellikleri. Konvolüsyon ve korelasyon integralleri ve özellikleri. Konvolüsyon ve korelasyonun frekans ortamı karşılıkları. Örnekleme Kuramı. Sayısal konvolüsyon, korelasyon ve Fourier Dönüşümü ve bilgisayar programlarının yazılımı. Gürültü giderme teknikleri, iki boyutlu veri analizi, Hızlı Fourier Dönüşümü ve bilgisayar programı yazılımı Görüntü işleme teknikleri, var olan paket yazılımlar ve uygulanması, veri işleme tekniklerinin var olan paket yazılımlara uygulanması, sonuçların karşılaştırılması.

Data Prpcessing and Spectral Analysis Techniques
Definition and classification of data. Special functions in spectral analysis. Fourier series, Fourier transformation and its properties. Properties of convolution and correlation integrals. Response of convolution and correlation in frequency domain. Sapmling theory, numerical convolution and correlation. Computer programs about Fourier transformation. Noise elemination techniques, 2-D data processing. Fast Fourier transformation. Image processing techniques.

Yeraltı Radarı ve Yorumlama Teknikleri (2-0) 2
Jeoradar ile duvar ve tabanlarin, kolon ve kirislerin, tünel duvarlarinin, donati çubuklarinin ve gerilim kablolarinin lokasyonlarinin incelenmesi Radar (GPR) yöntemleri kullanilarak çevre ve yeraltisuyu problemlerinin belirlenmesi.

Ground Penetrating Radar (GPR) and Interpretation Techniques

Investigation of walls, base, column and girders, tunnel walls, building fittings and voltage cables. Investigation of groundwater and environmental problems.

Sismik Sekant Stratigrafisi (2-0) 2
Sismik kesitlerin yorumu. Sismik kesitlerin korelasyonu. Sismik stratigrafik yorumun prensipleri. Sismik refleksiyonlarin jeolojik anlamlari. Sismik stratigrafik yaklasim ve yöntemi. Sismik fasiyes analizi (Temel sismik refleksiyon ve fasiyes sekilleri, Sismik fasiyes haritalari). Deniz seviyesi analizi. “Sequence” stratigrafik analiz. Sübsidans analizi. Tektono-stratigrafik analiz. Birlestirilmis yorumlama sistemi. Sequence stratigrafik yorumun yöntemi. Hidrokarbonlarin direkt aranmasi. Yorumu etkileyen temel problemler.

Seismic Sequence Stratigraphy
Interpretation and correlation of seismic sections. Principles of seismic stratigraphic interpretation. Geological role of seismic reflections. Seismic facies analysis, sea level analysis, subsidence analysis and tectono-stratigraphic analysis. Integrated interpretation system, direct prospection of hydrocarbons and fundamental problems that affects the interpretation.