Ç.O.M.Ü. Jeofizik Mühendisliği Bölümü 2000 yılında açılmıştır.

Lisans düzeyinde eğitim için ilk öğrenciler  2003-2004 eğitim-öğretim yılında almıştır. 2007-2008 eğitim-öğretim yılından itibaren her yıl bölümden ortalama olarak 25 öğrenci mezun olmuştur. 2011 ve izleyen yıllarda, ÖYS sınavına giren öğrencilerin tercihlerindeki değişimlere bağlı olarak bölüme gelen öğrenci sayısında azalmalar yaşanmış ve 2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibariyle lisans düzeyi öğrenci alımı YÖK tarafından durdurulmuştur.

2001 yılı Bahar döneminde, bölümün kurulmasına koşut olarak, yüksek lisans programı açılmıştır. 2004-2005 eğitim-öğretim yılından itibaren ortalama 3 öğrencinin mezun olduğu program halen eğitim vermeye devam etmektedir.

2019 yılı Bahar döneminde doktora programı  açılmış ve eğitimine devam etmektedir.

Öğretim elemanlarının sayıları yıllara bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte genelde sismoloji ve uygulamalı jeofizik alanlarında bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.